Hiç Uyumadan Ne Kadar Dayanabiliriz?

d
Sağlıklı yaşam için düzenli uykunun şart olduğunu hemen hemen hepimiz biliyoruz. Peki uyumasak ne olur? Ne kadar uykusuz kalabiliriz? Az uyumadığınız zamanda günümüz zehir olur. Bunun nedeniyle canımız hiç bir şey yapmak istemez ve sinirli oluruz. Peki az uyumanın bu kadar etkisi varsa hiç uyumasak kaç saat yaşabiliriz? bunun sonucunda neler olur?

Bilimin deneyler sonucu ulaştığı maksimum uyuma süresi 264 saat (11 Gün) uykusuz kalabiliriz. 1965 Yılında Randy Gardner adında lise öğrencisi tam 264 saati bir bilim fuarında uyumadan kalmıştır. Bunun dışında normal insanın 7-10 gün arasında uyanık kalabildiği deneyler sonucu 7-10 gün arası uyanık kalabileceği sonucu çıkmış. Bunun sonucunda bireye ciddi sonuçta sinirler, tıbbi, fizyolojik yada psikiyatrrik hasarlar vermediği kanıtlanmış. Ancak uykusuzluk arttıkça konsantrasyon dağılması, motivasyon eksikliği, algıda ve zihinsel zayıflamalar izlenmiştir.

İnsanlık tarihinden uykusuzluk sonucu ölen bir insana rastlanılmamıştır. Ancak uyku ertelense de kalıcı olarak hayattan asla çıkarılamaz bir ihtiyaçtır.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)