Hızlı Okuma Teknikleri

d
Etkili ve de hızlı okuma becerilerinin geliştirilmesinde ilk adım , kişinin okuma süreci ve de okuma becerilerinin tanınması gerekir . Bu nedenle ilk olarak kişiler ne kadar sürede ne okuduğunu , neleri okumayı sevdiğini ve de okurken kişiyi zorlayan ve de dikkat dağıtıcı olan etmenlerin neler olduğunu iyi bir biçimde tespit etmesi gerekir .

Okuma aynı zamanda bir düşünce işlemi olarak kabul edildiği için kişinin okuma sırasında kendini tamamen okuma işlemine adapte etmesi gerekir . Bu nedenle ilk olarak hazırlanması gereken kişi ve de ortam koşulları bulunmaktadır . Bunlardan ilk olarak kişi koşullarından bahsedelim .
Eğer kişi tam olarak kendini okumaya hazır hissetmiyor ise ya da yorgunluk , halsizlik gibi fiziksel sorunlar ile karşı karşıya kalmış ise kişinin okuma eylemini gerçekleştirebilmesi için çok sağlıklı bir durum olamaz . Bu da kişi okuma eylemine giriş yapmış ise de muhtemelen ya aklında var olan farklı duygu ve de düşüncelere dalacak , ya kişi yorgun ise kendini uyuyor olarak bulacak ya da kısa bir süre sonra okuma eylemini bırakıp hızlı Okuma dışında başka bir eylem ile meşgul oluyor olacaktır .

Bu nedenle ilk olarak kişinin bedenen ve de ruhsal yönden okuma eylemine  hazır bir konumda olması gerekir . İkinci ön koşul da çevre şartlarının hızlı okuma ve de okuma eylemine hazır bir konumda olması ya da kişi tarafından hazır bir konuma getirilmesi söz konusu olmaktadır .bunun için bazı şartlar söz konusudur .

 İlk olarak çalışma için seçilen ortamın gürültüden uzak ve dikkat dağıtmayacak sessiz bir ortam olması gerekir . Bu nedenle ortamda televizyon gibi dikkat dağıtıcı etmenlerin bulunmaması ya da eğer mümkünse açık olmaması gerekmektedir . Sağlıklı bir okuma ortamı yaratılması için ikinci önemli olacak koşul da çalışma ortamında bulunan ortam ışığın hem loş olmaması hem de gözü yoracak bir ışık tonundan uzak durulması gerekir .

 Bu neden ile de uzmanlar tarafından tavsiye edilen ortamda sağlıklı beyaz ampullerin olması gerektiğidir . Ayrıca ortamda bulunan eşyaların fazla göz alıcı olmaması da gerekir . Ortamda yer alan eşya sayısı da son derece göz yorucu olan olumsuz faktörler arasında yer alır .

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)