İlişkide Kavga Sanatı

d
İlişkinin ilk zamanları gibisi yoktur. O baş döndürücü, gözünüzün hiçbir şey görmediği, çalan tüm duygusal şarkıların sizin için yazıldığını hissettiğiniz zamanlar… Peki ya ayaklarınız yere bastığında ne olacak? Bir çiftin ilk kez kavga etmesi, aşk meleğinin okunu tersten saplaması gibidir; o güzelim aşk birdenbire birbirine bağırıp çağırmaya dönüşür. Cicim aylarından sonra bu durum ilişki üzerinde tam bir şok etkisi yaratır. Her iki taraf da incinmiştir ve yanlış gidenin ne olduğunu düşünür durur…

Endişelenmeyin — iyi haberler yolda. Ortada yanlış bir şey olmadığı gibi, bu tatsız durumu düzeltmenin de sayısız yolu var.


Oyunun Kurallarını Öğrenin
Psikoterapist ve ilişki uzmanı Dr. Patty Ann Tublin, “Bazı insanlar mutlu çiftlerin kavga etmediğini düşünür.” diyor ve ekliyor: “Bu doğru değil. Mutlu ve mutlu olmayan çiftler arasındaki tek fark nasıl kavga ettiklerinde gizlidir — yapıcı mı, yoksa yıkıcı mı?”

Anahtar kelime “adil kavga”, yani oyunu kuralına göre oynamak. Örneğin, konudan sapmayın. “Konuyla alakası olmayan şeyler söyleyip tartışmayıbaşka yerlere sürüklemeyin” diyor Tublin. “Konuya bağlı kalın.” Diğer bir önemli kural: İşler çığırından çıkmaya başlarsa, kendinizi o kısır döngüden çıkarın. “Birbirinize bağırıp çağırmaya başladıysanız, sadece şunu söyleyin ‘Bu konuşma artık verimli değil. Başka bir zaman konuşalım.’”


Beklentilerinizi Gözden Geçirin
Beklentilerinizi tekrar düşünmek, tartışma başlamadan önce bile normal olanı fark etmenize yardımcı olabilir. Project Happily Ever After (Sonsuza Dek Mutlu Yaşama Projesi) kitabının yazarı Alisa Bowman’a göre, her tartışmanın bir sonuca bağlanmasına gerek yok. İlişkilerin sınırları vardır. “Sevgiliniz her şeyiniz demek değildir.” diye açıklıyor Bowman. “Her zaman aynı fikirde olamazsınız ve her zaman diğer tarafın fikrini değiştiremezsiniz — bazen aynı fikirde olmamaya razı olmanız gerekir. Ve bu bir sorun değildir.”

Ortada “kazanmak” diye bir şeyin olmadığını anlamak da aynı derecede önemli. Bowman diyor ki, “Siz kazandığınızda diğer taraf kaybeder, yani sonuçta her ikiniz de kaybetmiş olursunuz. Böylece ilişkiniz eskisinden de kötü bir hal almış olur.” Dahası, “kaybeden taraf” kin besleyebilir ve bu da bir sonraki kavgada tetikleyici güç olur. Bu kısır döngü böyle devam eder.


Geri Adım Atın
Bowman’nın deneyimlerine göre, birçok kavgada söylediklerimizin işitilmediği hissine kapılırız ve bu hisse olumsuz bir şekilde tepki gösteririz. “Sesimizi yükseltiriz ve bu kavgayı daha da kızıştırır. Bu durum kişinin kendisini kapatmasına neden olur. Çelişkili bir biçimde, ne kadar çok bağırırsanız, dedikleriniz o kadar duyulmaz.” Çözüm daha az konuşup daha çok dinlemek diyor yazar. “Kız arkadaşınız size bağırıyorsa, onunla kavga etmeyin. Dinleyin ve sorular sorun. Nasıl yapıldığını biliyorsanız, kendinizi gerçekten güçlü hissedersiniz. Şunları söyleyebilirsiniz: ‘Ben iyi bir insan olduğumu biliyorum, sen de iyi bir insan olduğumu biliyorsun; sadece şu an bunu unutuyorsun.’ Akıl oyunları gibi.”

Akıl oyunları yapmak kolay değil tabii ki, özellikle de kavganın tam ortasında. Ama bunu çok fazla kavga etmeden de denemenin bir yolu var. Bowman şöyle diyor: “Herkes çok konuşan ya da kızgın ve öfkeli birini tanıyordur. İşte onlarla pratik yapabilirsiniz. Sadece dinlemeyi deneyin.”

Tetikleyicileri Anlayın
Çiftler genelde eften püften sebeplerle kavga ederler, ancak bu rahatsızlığın altında çoğu zaman daha derin bir duygusal sorun yatar. Kavga ederken tetiklenen bu sorun genelde çocukluk yıllarımızda içimize işlemiş olan bir sorundur.” diyor evlilik danışmanı Sharon Rivkin. Breaking The Argument Cycle: How to Stop Fighting Without Therapy (Tartışma Döngüsünü Kırmak: Terapiye Gitmeden Kavga Etmeyi Bırakmak) kitabının yazarı Rivkin, “Adil bir şekilde kavga edebilmek için gerçekten niçin kavga ettiğimizi bilmemiz gerekli. İnsanlara soruyorum: ‘Eve geç geldiğinde neden kadar sinirleniyorsunuz? Daha önce hiç böyle hissettiniz mi?’”

Geç kaldığı için çıkan bir kavgadan kişinin çocukluğuna inmek biraz aşırıya kaçmak gibi görünebilir, ama bu soruları sormak ve kavganın altında yatan sebeplere bakmak yararlı olacaktır. “Kız arkadaşınız küplere binene kadar onu aslında neyin kızdırdığını kimse bilemez” diye açıklıyor Rivkin. “Kızgınlığının asıl sebebini öğrendiğinizde, kız arkadaşınızla empati kurup ona şefkatle yaklaşacaksınız. Bu sizi daha da yakınlaştıracak.”

Erken Davranın

Son olarak, bu tavsiyeyi hayata geçirmek için on beşinci kavganızı beklemeyin. “İlk kavgalarınız değerlidir, çünkü ilişkinin başlarında daha nazik olursunuz.” diyor Rivkin. “İçinize atıp kin tutmaya başladığınızda bu durum değişebilir — bazı çiftler birbirlerini kavganın içine sürüklüyor ve bu durum da suçlama ve utanç dolu bir ortam yaratıyor.”

İşte o “ilk” kavganızı ettiğinizde, kavgayı kabullenin. Cicim ayları bitmiş olabilir, öte yandan gerçek ilişkiniz daha yeni başlıyor.


ilişkide kava,sevgilimle kavga ettik gibi cevapları yukardaki yazıda bi okuyun.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)