Kemik Erimesi
Yaşamın her döneminde tüketilmesi gereken süt, vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini önemli ölçüde karşılar. Diyetisyen Deniz Berksoy, sayısız faydası bulunan sütün mucizelerini anlattı ve günlük tüketiminin ne kadar olması gerektiğine değindi.
- Süt; içinde iyi kalite protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin çoğunu içermektedir. Hamilelik ve emziklilik döneminde bebeğin kemik gelişimi için annenin kalsiyum depolarına olan ihtiyaç ile süt ve ürünlerinin önemi artmaktadır. Sütün içerisinde bulunan protein referans protein olarak gösterilecek kadar kalitelidir ve özellikle kas dokusunun oluşması ve onarılmasında çok etkilidir.
SÜTÜN MUCİZELERİ:
- Kemik ve diş yapısı için gerekli: Kalsiyum bakımından çok zengin olan süt ve süt ürünleri, güçlü kemik ve diş yapısı için gereklidir. Kalsiyum vücutta %99 oranında kullanımı en yüksek olan mineraldir. Menopoz sonrası kadınlarda olası osteoporoz riskini de azaltmaktadır.
- Kalsiyum ve fosfor zengini: Süt ve süt ürünleri, kalsiyumun yanında fosfor açısından da zengindir. Kalsiyumdan sonra insan vücudunda en fazla bulunan fosfor; %80’i kemik ve dişlerde %20’si hücrelerde ve hücre dışı sıvılarda bulunur.
- Vücut için gerekli vitaminleri barındırır: Süt ve süt ürünleri insan için alınması zorunlu olan vitaminlerin neredeyse hepsini bünyesinde bulundurur. A, D, E ve K vitaminleri süt yağı ile ilişkili olarak sütün içerisinde yer almaktadır.
- Kaliteli protein kaynağı: Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan protein referans protein olarak gösterilecek kadar kaliteli olup özellikle kas dokusunun oluşması ve onarılmasında çok etkilidir.
Sütün Tüketimi Ne Kadar Olmalı?
- Sağlıklı bir iskelet sistemi için çocukluk çağından itibaren süt ve ürünleri yeterli tüketilmelidir. Kemik erimesinin sık görüldüğü ülkemizde özellikle kadınlar, çocuklar ve adolesanlar için süt önemli bir besin maddesidir. Günde en az 2-3 su bardağı (500ml-750 ml) süt ve ürünleri tüketimi önemli.
Ülkeler Arası Süt Tüketim Oranları:
- Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketimi yılda 100 kg düzeyinde olup, bu miktar gelişmiş ülkelerin oldukça altındadır. İçme sütü tüketimimiz ise yılda kişi başı 26 litre seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir. Oysaki diğer ülkelere baktığımızda yıllık tüketim; İzlanda’ da 120 litre, Avustralya’ da 107 litre, ABD’ de 82 litre, Rusya’ da ise 70 litre.